In de paragraaf Bedrijfsvoering worden de beleids- en meerjarendoelen toegelicht vanuit de begroting 2021 en wordt per meerjarendoel ingegaan op de realisatie in 2021. Daarnaast is een apart onderdeel opgenomen waarin de rechtmatigheidsverantwoording wordt behandeld.
Afwijkingen 2021
De organisatie heeft over 2021 voor het eerst proefgedraaid en zelf de rechtmatigheidsfouten en onduidelijkheden (onzekerheden) bijgehouden en geregistreerd in de afwijkingenadministratie. De input voor deze administratie komt voort uit de volgende werkzaamheden:
- Uitvoering van de verbijzonderde interne controle waarbij periodiek steekproefsgewijs facturen zijn beoordeeld op rechtmatigheid;
- Uitvoering van een spendanalyse waarbij uitgaven boven aanbestedingsgrens zijn beoordeeld op rechtmatigheid;
- Opvolging van signalen bij verlengingen van contracten vanuit de eerste lijn.
Deze werkzaamheden hebben geleid tot de volgende rechtmatigheidsfouten en onduidelijkheden:
Totale Rechtmatigheidsfout | Totale Onduidelijkheid (onzekerheid) |
---|---|
€ 1.564.887,- | € 0,- |
Het merendeel van de rechtmatigheidsfouten en onduidelijkheden komt voort uit het inkoop- en aanbestedingenproces. Er zijn geen afwijkingen geconstateerd vanuit misbruik- en oneigenlijk gebruik, dan wel begrotingsrechtmatigheid. De term onduidelijkheid is een nieuw begrip wat in de kadernota Rechtmatigheid 2022 wordt gebruikt. Dit begrip houdt volgens de nota het volgende in: “Het College kan niet aangeven of er sprake is van een rechtmatigheidsfout of niet.”
Zowel de omvang van de rechtmatigheidsfout als de onduidelijkheden zijn kleiner dan 1% van de begrote uitgaven.