Programma 9. Bestuur

Beleidsdoelen

In 2021 zetten we onverminderd in op het tegengaan van ondermijning van de aanjaag- en netwerkfunctie in de
regio en het weerbaarder maken van onze eigen organisatie.

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

Een tweede bijeenkomst voor notarissen en andere spelers in de vastgoedsector (eerder uitgesteld door COVID-19-maatregelen)

Op 10 september 2021 heeft de tweede bijeenkomst met het notariaat uit Midden-Nederland plaatsgevonden. De bijeenkomst is gezamenlijk met de provincie Flevoland georganiseerd. De burgemeesters uit Utrecht en Flevoland waren hier onder andere bij aanwezig. Burgemeesters en notarissen hebben elkaar beter leren kennen. De bijeenkomst heeft geleid tot lokale opvolging in diverse gemeenten (onder andere Houten en Rhenen).

Een nieuwe editie in de reeks informatie- en intervisiebijeenkomsten over de wet BIBOB met gemeenten

De provincie neemt samen met de gemeenten in Midden-Nederland actief deel aan een Bibob-leerkring. Deze wordt georganiseerd door het RIEC, waarin het delen en uitwisselen van expertise over de Wet Bibob centraal staat. Diverse gemeenten hebben in 2021 deelgenomen aan Bibob-cursussen die we samen met het RIEC georganiseerd hebben. Daarnaast heeft het Loket Bibob op verzoek diverse gemeenten geadviseerd over beleids- en procesvraagstukken binnen het Bibob-terrein. Het Loket Bibob is zichtbaar en wordt goed gevonden door de gemeenten in Midden-Nederland.
Op initiatief van Loket Bibob is het onderling overleg tussen de verschillende provincies structureel georganiseerd in het interprovinciaal overleg Wet Bibob. Het overleg wordt door de provincies als waardevol beschouwd.   

Collega’s zijn beter in staat signalen van ondermijning te herkennen

In januari 2021 is het Steunpunt Ondermijning opgericht. Dit steunpunt is een klankbord voor medewerkers bij vermoedens van ondermijning en het opvolgen van eventuele signalen. Er is bij verschillende teamoverleggen een presentatie gehouden over ondermijnende criminaliteit. In oktober is, in het kader van de Week van de Veiligheid, intern extra aandacht besteed aan ondermijnende criminaliteit middels een digitale quiz. Hier was veel belangstelling voor. Het Steunpunt Ondermijning heeft samen met diverse afdelingen het Kernteam Interne Weerbaarheid opgericht om de interne weerbaarheid van collega’s te vergroten. Ook is in de vernieuwde workshop rondom de ambtseed nu expliciet aandacht voor ondermijnende criminaliteit.

Het Loket Bibob is ook in 2021 actief door collega’s benaderd wanneer zij een onderbuikgevoel ervoeren of vermoedens hadden dat er misbruik werd gemaakt van een overheidsbeslissing. Het Loket Bibob denkt in deze gevallen actief mee voor een passende oplossing, zoals het doen van aangifte bij vermoedens van strafbare feiten, het uitvoeren van een incidentgericht Bibob-onderzoek of het in kaart brengen van een organisatiestructuur.

Gemeenten zijn weerbaarder, onder meer door de wet Bibob meer te benutten

Steeds meer gemeenten passen actief de Wet Bibob toe en maken hier capaciteit voor vrij. Daar waar capaciteit en middelen bij gemeenten te kort schieten, zoeken gemeenten met elkaar de samenwerking op. Weerbaarheid van gemeenten door toepassing van de Wet Bibob komt blijvend aan de orde in gesprekken tussen de commissaris en burgemeesters.

Het aantal BIBOB-toetsen bij subsidies, vergunningen en vastgoedtransacties is toegenomen met ten minste 50%.

Het nieuwe, in december 2020 vastgestelde Bibob-beleid is in het afgelopen jaar geïmplementeerd binnen de bestaande werkprocessen van de vakafdelingen van subsidies, vastgoed en aanbestedingen. Hiervoor zijn met deze afdelingen procesafspraken gemaakt. Hierdoor zijn voor vastgoedtransacties inmiddels zeker 50% meer toetsen uitgevoerd dan vorig jaar. Binnen subsidies en aanbestedingen zijn Bibob-toetsen gepland in geselecteerde regelingen voor begin 2022.

Het aantal Bibob-onderzoeken bij vergunningen is ongeveer gelijk gebleven. Deze onderzoeken volgen in principe pas op een vergunningaanvraag bij omgevingsdiensten of ontvangen signalen en zijn hiermee meer vraaggestuurd. In 2022 vindt een evaluatie plaats om te beoordelen of aanvullende interne capaciteit wenselijk is.

Het thema ondermijning is opgenomen in het beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing

Ondermijning is aangehaakt bij de aanpak vrijkomende agrarische bebouwing (VAB) in de provincie Utrecht. De ondermijningsinvalshoek wordt meegenomen in de ontwikkeling van tools, producten en beleid. Een goed voorbeeld hiervan is de provinciale webpagina over vrijkomende agrarische bebouwing waar het tegengaan van ondermijning ook als maatschappelijke opgave staat beschreven.

Minimaal twee aanbevelingen uit de Weerbaarheidsscan van het RIEC zijn uitgevoerd en een Plan van Aanpak om verdere verbeteringen door te voering is geïmplementeerd

Alle aanbevelingen uit de Weerbaarheidsscan (vertaald in het Plan van Aanpak) zijn ofwel gerealiseerd of worden uitgevoerd. Zo is het Steunpunt Ondermijning gerealiseerd, wordt de weerbaarheid van provinciemedewerkers via het kernteam Interne Weerbaarheid verder gebracht en zijn we begonnen met een screening bij de werving van nieuwe medewerkers bij kwetsbare functies.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59