Beleidsvisie Circulaire Samenleving 2050
In juni 2021 is de Beleidsvisie Circulaire Samenleving 2050 door PS vastgesteld. De kern van de circulaire samenleving is slim en spaarzaam omgaan met producten, componenten en grondstoffen om ook toekomstige generaties een welvarend perspectief te bieden. Onderdeel hiervan is een visie op circulaire economie en ondernemerschap, gericht op de ontwikkeling van een innovatief regionaal economisch systeem waarin we koploper zijn in (vernieuwende) ketensamenwerking. Deze visie vormt het kader voor de activiteiten.
Uitvoeringsagenda Circulaire Samenleving 2021-2023
Voor de kortere termijn is de Uitvoeringsagenda Circulaire Samenleving 2021-2023 opgesteld. Hierin zijn voor het programma economie elf activiteiten opgenomen, gericht op onder andere ondernemers, onderwijs, de arbeidsmarkt en werklocaties. Voor een deel van deze acties werken we nauw samen met de ROM.
In 2021 is vooral ingezet op positieve aandacht genereren over de kansen van circulaire economie onder ondernemers. Denk hierbij aan het bieden van een podium aan circulair innovatieve ondernemingen; aan het vinden van de verschilmakers binnen organisaties die de circulaire transitie mogelijk maken; en aan het bieden van behapbare kennisbronnen voor enerzijds de ondernemers die zich oriënterend richten op de circulaire economie en anderzijds de ondernemers die al verder zijn en een vervolgstap willen maken. Hiernaast is een start gemaakt met het in kaart brengen van circulaire ondernemers in de provincie en aan een koppeling tussen de circulaire economie met onderwijs en arbeidsmarkt. Ook is er dit jaar weer een bijdrage geleverd aan de regionale ontwerp challenge circulair bouwen voor MBO studenten. Door de ROM is in samenwerking met ondernemers gewerkt aan een Roadmap Circulair Bouwen. In 2021 is ook verkend hoe circulariteit beleidsmatig een plek kan krijgen binnen het programma Recreatie en Toerisme. Dit is als gevolg opgenomen in het nieuwe programma.
Aandacht voor kansen circulaire economie onder ondernemers
De ROM is onder andere opgericht om business development te stimuleren en innovatieve startende bedrijven middels financiering te ondersteunen. De ROM draagt op die manier bij aan innovatie gericht op het bereiken van maatschappelijke doelen. Een van de concreet genoemde maatschappelijke doelen voor de ROM is het aanjagen van de transitie naar een circulaire economie en samenleving. In 2021 hebben we deze doelstelling met de ROM voor business development uitgewerkt in onder andere de Roadmap Circulair Bouwen. Dit deden we in samenwerking met zo'n 60 bedrijven. Daarnaast hebben we als provincie opdrachten uitgezet om naar inspirerende organisaties en ondernemers te zoeken in de regio. We willen hen een podium bieden en een netwerk vormen waarmee we meer ondernemers kunnen bereiken.