Programma 4. Energietransitie

Beleidsdoelen

We zoeken naar manieren om energiebesparing en duurzame opwek, sneller, inclusiever, goedkoper en circulair te realiseren. Dit doen we door het stimuleren en volgen van onderzoek en innovatie. 

In 2021 hebben we kansrijke initiatieven in beeld gebracht en ondersteund met ontwikkelcapaciteit. Deze initiatieven passen binnen de kansrijke technische innovatie-thema’s waarvan eind 2020 een overzicht is opgesteld. Voorbeelden hiervan zijn de industrialisatie en digitalisering van het renovatieproces, energiedistributie voor elektrische voer- en vaartuigen, warmtenetten, de circulaire energietransitie en geïntegreerde energie-infrastructuur (inclusief opslag).  

Via de Uitvoeringsverordening Subsidies Energietransitie (USET) hebben we de mogelijkheid geboden een bijdrage aan te vragen voor haalbaarheidsstudies en kleinschalige pilots. Eind 2021 zijn bij consortia van bedrijven ongeveer tien projecten in voorbereiding. Een groot deel van de projecten die in voorbereiding zijn valt binnen het thema geïntegreerde energie-infrastructuur. Deze projecten kunnen een oplossing bieden voor netcongestie. Voor dit thema is eind 2021 een co-creatiesessie georganiseerd waar 14 bedrijven aan deelnamen.  

We ondersteunen zes onderzoeksprojecten die op langere termijn een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie in onze provincie. Hierdoor kunnen we (mede) richting geven aan het onderzoek en de resultaten delen met onze partners. De projecten zijn van publiek-private consortia onder leiding van universiteiten en hogescholen. Voor de projecten is subsidie aangevraagd bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Eind 2021 is subsidie toegekend voor het project SPRONG SURE. NWO neemt in 2022 een besluit over de andere aanvragen. 
 

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

Technische innovaties, die gezien profiel van de regio hier kansrijk zijn om te ontwikkelen of uit te testen voor de Utrechtse energietransitie, zijn in beeld gebracht


In samenwerking met de ROM Utrecht Region zijn in 2021 kansrijke innovaties in beeld gebracht en ondersteund met ontwikkelcapaciteit. 

3 van deze innovaties worden met behulp van de provincie getest binnen de Provinciegrenzen.


In 2021 zijn, met steun van de provincie, drie innovatieprojecten van start gegaan:

  • SPRONG SURE van de Hogeschool Utrecht (sociale innovatie),
  • Innofest Validatielab Utrecht (circulaire energietransitie)
  • Isolatie uitdaging (innovatiegericht inkooptraject van Portaal en Mitros).

We zijn partner in de Groeifondsaanvraag Toekomstbestendige Leefomgeving: Transitie naar Emissievrije, Circulaire en Klimaatbestendige Gebouwen en Infrastructuur. Wij nemen deel aan het onderdeel dat zich richt op het opzetten van nieuwe renovatieketens voor woningbouw om de gebouwde omgeving verder en sneller te verduurzamen en het onderdeel verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt voor bouw, techniek en energie.

Onderzoek naar een pilot voor toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving is afgerond en besluitvorming over een vervolgtraject heeft plaatsgevonden


Naar aanleiding motie 12A: ‘Utrecht pakt kansen' hebben we in 2021 actief gezocht naar pilotprojecten in het landelijk gebied. Ook hebben wij in de USET de mogelijkheid geboden een bijdrage voor een project aan te vragen. Er zijn een paar initiatieven in beeld, maar die hebben nog niet geleid tot een concreet project.

Vanuit het programma Energietransitie zijn we aangesloten bij het door Europa gecofinancierde Waterstofproject ‘LIFE NEW HYTS: reNEWable green Hydrogen for TranSport’. LIFE 3.0 - LIFE Project Public Page (europa.eu)

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59