Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

Het verbeteren van de inzet van data en digitale toepassingen op het gebied van omgevingsinformatie is een continu proces. We spelen hierbij in op de mogelijkheden, innovaties en een adequaat beheer van de gegevens, ook ter ondersteuning van de andere meerjarendoelen. Deze kwaliteitsslag is van toepassing op een breed scala van onderwerpen. Het betreft ondersteuning bij belangrijke opgaven als de energietransitie, de woningbouwopgave, participatieprocessen en gebiedsgerichte aanpak. 

Een groot deel van de slagingskans van integraal werken zit in het gebruik van de juiste informatie, met de locatie als verbindend kenmerk.De digitale ontsluiting en toegankelijkheid van alle programma’s is daarbij een specifiek aandachtspunt. We benutten gebiedsgerichte kenmerken en thema’s om integratie tussen onze programma’s en andere juridische instrumenten mogelijk te maken. Hierop aansluitend is het omgevingswetproof maken van onze digitale omgeving een andere belangrijke opgave. 

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

Geo-Point is actueel, overzichtelijk en toegankelijk

In 2021 is geo-point actueel gehouden en is overzichtelijk weergegeven. De toegankelijkheid van de informatie wordt nu ook tegen het licht gehouden in het kader van het besluit digitale toegankelijkheid overheid. Maar dit voldoet inmiddels ook grotendeels. 

Publicatie van ruimtelijke besluiten en relevante informatie is conform nieuwe Omgevingswet-standaarden

Door uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet naar 1 juli 2022 is het digitale stelsel nog niet definitief gereed en kan nog niet worden gepubliceerd conform de Omgevingswetstandaarden. Er zijn wel proefpublicaties conform de standaard gedaan. 

Voor een gebiedsgerichte aanpak, participatie en andere provinciale opgaven ontwikkelen we innovatieve en passende digitale instrumenten

Dit is in alle opzichten een lopend proces waarbij we zo goed mogelijk voorzien in de vraagstukken die langskomen. Een nieuwe tool voor het gebiedsgericht werken waarbij ook duidelijk is wie uit de ambtelijke organisatie in een bepaald gebied werkt, is in concept ontwikkeld. Alle interne stakeholders zijn een samenwerking gestart voor de doorontwikkeling hiervan en het bundelen van andere benodigde informatiebronnen. Voor participatie, bijvoorbeeld bij wegenprojecten, zijn er toepassingen nodig om inzicht te geven in de nieuwe situatie en eventuele varianten inclusief de mogelijkheid om reacties achter te laten. De ervaring leert ons dat er in de markt een goed aanbod is dat hieraan voldoet binnen de kaders van informatieveiligheid en privacy. Hiermee kunnen de we participatie binnen de uitvoering voldoende ondersteunen.

GIS-architectuur en -visie op gebruik van omgevingsinformatie zijn actueel en in brede zin toegepast

De visie en architectuur zijn hulpmiddelen bij het positioneren van onze beleidsinstrumenten en toepassingen. Deze zijn voor het GIS-team behulpzaam, ook in de uitleg naar andere datagebruikers binnen (en soms buiten) onze organisatie. 

We ondersteunen de monitoring van programma’s gerelateerd aan de Omgevingsvisie met digitale middelen

Vanuit het coördinatiepunt omgevingsbeleid zal een coördinerende rol opgepakt worden ten aanzien van de monitoring van de programma's die onder de omgevingswet vallen. Daar waar mogelijk hebben we wel de monitoring ondersteund, adviserend dan wel uitvoerend. 
Er is bijvoorbeeld een woningbouwmonitor ontwikkeld waarmee ook externe input (vanuit de gemeenten) verwerkt kan worden. 

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59