Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

Omgevingsvisie en Interim Omgevingsverordening  
In 2021 hebben wij het proces om te komen tot de Omgevingsvisie provincie Utrecht afgerond. Net zoals de Interim Omgevingsverordening provincie Utrecht. In beide gevallen op basis van de huidige wetgeving. Deze documenten zijn op 1 april 2021 in werking getreden.  
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/provincie-utrecht-aan-de-slag-met-omgevingsvisie-en-interim-omgevingsverordening

Omgevingsverordening  
In 2021 hebben wij het proces doorlopen om tot een Ontwerp Omgevingsverordening te komen. Deze Ontwerp Omgevingsverordening heeft ter inzage gelegen. Over de ingekomen zienswijzen hebben wij een nota van beantwoording opgesteld. De Omgevingsverordening betreft vooral een omzetting van de Interim Omgevingsverordening naar werking onder de Omgevingswet. Er zijn enkele wijzigingen meegenomen ten opzichte van de Interim Omgevingsverordening. Het gaat om: 

  • Bescherming weidevogels breder invoeren dan alleen bij duurzame energie; 
  • Aanscherpen regels voor biomassa als duurzame energiebron; 
  • Versimpelen regelgeving borden en reclameborden; 
  • Nieuwe kaart Kleine Landschapselementen bij de regels voegen;  
  • Aanpassen van het begrip erven in relatie tot de NNN-regel; 
  • Toevoegen van vuurwerkverbod in stiltegebieden;  
  • In de toelichting omschrijven wat de handreiking voor het leefgebied van weidevogels in gaat houden; 
  • Invullen artikelen die in de Interimverordening als gereserveerd zijn opgenomen. Deze artikelen kunnen onder de huidige wetten nog niet opgenomen worden in de samenhangende Omgevingsverordening. Onder de Omgevingswet wel. 

Integrale aanpak maatschappelijke opgaven  
Met het vaststellen van de Omgevingsvisie en – verordening hebben wij de basis gelegd voor een overkoepelende, integrale aanpak van onze maatschappelijke opgaven in de fysieke leefomgeving. In de Omgevingsvisie staat onze ambitie gericht op onze toekomst in 2050 met meetbare (tussen)doelen. We formuleren wat we in 2025/ 2030/ 2040 minimaal bereikt moeten hebben om die ambitie te verwezenlijken. In de visie staat niet hoe we de doelen precies gaan halen. Dit doelbereik nemen we op in programma’s. In 2021 hebben we de eerste programma's vastgesteld. Het betreft het Provinciaal Programma Wonen en Werken en het Programma Recreatie en Toerisme. Zie hiervoor verderop in deze jaarrekening. 

Eenduidige aanpak programma's  
Voor de programma's betekent de komst van de Omgevingswet een verandering in werkwijzen ten opzichte van wat binnen de provincie nu gewoon is. Deze wijzigingen zijn er ook voor projectbesluiten. Om hierover afspraken te maken tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten hebben zij in 2021 intensief overlegd. Dit heeft geresulteerd in een voorstel dat begin 2022 ter besluitvorming voorligt in Provinciale Staten. De hiervoor genoemde programma's zijn met deze werkwijze mee ontwikkeld en hebben deze werkwijze al gevolgd. 

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

De Omgevingsvisie Provincie Utrecht is vastgesteld.

Op 10 maart 2021 is de Omgevingsvisie provincie Utrecht vastgesteld door Provinciale Staten. 

De Interim Omgevingsverordening onder de huidige wetgeving is vastgesteld

Op 10 maart 2021 is de Interim omgevingsverordening provincie Utrecht vastgesteld door Provinciale Staten. 

De Omgevingsverordening onder de Omgevingswet (in werking per 1-1-2022) is vastgesteld

De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld van 1-1-2022 naar 1-1-2023. De planning van de Omgevingsverordening is mee opgeschoven. De ontwerp Omgevingsverordening en Nota van beantwoording over ingediende zienswijzen zijn gereed. PS besluit hierover in maart 2022. 

Het interactief digitaal milieueffectrapport (planMER) dat bijdraagt aan de besluitvorming over de Omgevingsvisie en –verordening is vastgesteld

Op 10 maart 2021 is de Plan MER vastgesteld door Provinciale Staten.

Eén samenhangende aanpak voor uitvoeringsondersteunende activiteiten op het gebied van gebiedsontwikkeling, ruimtelijke kwaliteit en innovaties, met een gezamenlijk budget en een gezamenlijke dynamische agenda (werktitel: netwerk Support RO/FL).

Sinds 1 januari 2021 is het Netwerk Omgevingsgericht Werken (NOW) actief. Sindsdien is er in 13 verschillende gebieden en projecten gerichte inzet gepleegd door het netwerk en zijn er verschillende aanvullende verkenningen gedaan. Zie verder 1.2.1 en 1.2.2.

De 9 werkprocessen die het meest veranderen als gevolg van de Omgevingswet zijn aangepast.

De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld van 1-1-2022 naar 1-1-2023. Deze extra voorbereidingstijd wordt gebruikt om de werkprocessen verder aan te passen en te verbeteren.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59