Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

Betaalbaarheid    
De betaalbaarheid op de woningmarkt staat sterk onder druk. Starters en mensen met middeninkomens vinden steeds moeilijker een woning. Daarom hebben we in 2021 op verschillende manieren bijgedragen om het sociale en middeldure segment (koop en huur) te versterken. Dit doen we door kennisdeling, inzet van expertise en capaciteit en financiële ondersteuning. Een voorbeeld is een pilot in Nieuwegein om de samenwerking tussen partijen op het gebied van middenhuur te versterken. Daarnaast gaven we adviesbureau STEC opdracht om de financieringsmogelijkheden van betaalbare koop te onderzoeken. Hierbij is Koopgarant één van de vormen. Centraal staat welke rol we hierin kunnen pakken. In 2022 wordt dit onderzoek voortgezet.  

Flexwonen   
Flexwonen is een breed koepelbegrip. Het kan gaan om het realiseren van tijdelijke woningen of om het realiseren van (permanente) woningen die specifiek worden benut voor tijdelijke huisvesting.  
In 2021 hebben we het flexwonen gestimuleerd door kennisdeling en:  

  • In samenwerking met de provincie Gelderland en het Kadaster is een Locatiescan Flexwonen toegepast in de Regio Foodvalley.  
  • Samen met het Rijk, andere provincies, diverse experts en marktpartijen onderzoeken we concepten voor financiering en hergebruik van tijdelijke woningen.  
  • Onderzoek [1] naar de huisvestingssituatie van arbeidsmigranten in de provincie Utrecht.

https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/provincie-wil-snellere-bouw-van-tijdelijke-flexwoningen  

Nieuwe woonvormen  
In samenwerking met de gemeente Utrecht is het concept van de wooncoöperatie uitgewerkt. Begin 2022 zal een financieringssystematiek voor de wooncoöperatie gereed zijn.  
We hebben in 2021 tien projecten met nieuwe woonvormen ondersteund. Dit waren voornamelijk adviesgesprekken waarna initiatiefnemers of gemeenten hun plannen verder konden uitwerken. Twee van de projecten hebben wij financieel ondersteund:   

  • Gemeente Houten wil op de locatie Beverakker woningen realiseren, waarvan een deel voor mensen die (sociaal/maatschappelijke) zorg nodig hebben en een ander deel voor CPO-groepen, met inbegrip van starters.  

Doorstroming  
In samenwerking met de gemeenten van de regio U16 hebben we het project ”Woonstroom” gestart. Doorstroming naar een passende woonvorm laat eengezinswoningen achter en creëert ruimte voor gezinnen. Een platform is samengesteld van publieke en private partijen waarmee we samenwerken om de doorstroming daadwerkelijk een impuls te geven. Hiertoe is de Challenge Doorstroming gelanceerd (juli 2021). Doel is ideeën uit de markt op te halen om de groep vijftigplussers versneld te laten doorstromen op de (Utrechtse) koopwoningmarkt. Begin 2022 worden de winnaars bekend gemaakt.  https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/challenge-doorstroming-woningzoekende-centraal-zetten

 
  
[1] Rapport ‘Arbeidsmigranten in de Utrechtse gemeenten”  (Companen en Decisio, 26 april 2021) 

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

De provincie heeft 10 woningbouwprojecten in het sociale en middeldure segment ondersteund

Alle 50 projecten die we hebben ondersteund, hebben een betaalbare component. Hiervan hebben we 28 projecten financieel ondersteund, waarvan 13 specifiek in het sociale en middeldure segment.

Actieve agendering en lobby bij het Rijk

We hebben ingezet op de volgende onderwerpen:   

  • voortzetting van de instrumenten van de Woningbouwimpuls en Flexpoolregeling in de nieuwe kabinetsperiode 
  • Woondeal regio Amersfoort; op 28 april 2021 een werkbezoek georganiseerd voor BZK aan drie versnellingsprojecten uit de woondeal. 
  • Aansluiting metropoolpoort Amersfoort CS/Schothorst (Langs Eem en Spoor & Hoefkwartier) op de lijst van “14” grootschalige woningbouwlocaties 
  • UNED, Ontwikkelbeeld regio Amersfoort, Verstedelijkingsstrategie Arnhem-Nijmegen -Regio Foodvalley 
  • Afschaffing verhuurdersheffing. 
  • Voorstellen voor afspraken op het woondossier met het nieuwe kabinet via het “Utrechts aanbod” (november 2020) , het “position paper woningbouw” (juni 2021) en het met VNG, IPO en de UvW opgestelde document “Kracht groen herstel van Nederland” (maart 2021). Hierin zijn voorstellen voor afspraken met het nieuwe kabinet zijn opgenomen

Afspraken met het Rijk over het creëren van goede voorwaarden om de grote woningbouwopgave in de provincie mogelijk te maken

Met het Rijk bestaan de volgende afspraken:  

  • Woondeal U16, in 2021 uitgebreid met woondeal regio Amersfoort 
  • De metropoolpoort Amersfoort CS/Schothorst (Langs Eem en Spoor & Hoefkwartier) in 2021 toegevoegd aan de lijst van “14” grootschalige woningbouwlocaties. 
  • Een subsidie van €2,5 miljoen van het Ministerie van BZK ontvangen voor flexpool. 

Er is zichtbaar gewerkt aan kennisontwikkeling, kennisdeling en monitoring

  • Webdossier middenhuur vormgegeven op de website. 
  • Webinar Hoogbouw (januari) 
  • Kennisbijeenkomst betaalbare middenhuur op 27 mei. Zie ook: Kennisbijeenkomst betaalbare middenhuur.    
  • Monitor Wonen is gelanceerd ter vervanging van de woningmarktmonitor.  
  • In 2021 is gewerkt aan een nieuw systeem voor het registreren van de plancapaciteit woningbouw. Deze Planregistratie Wonen zal begin 2022 in gebruik worden genomen door o.a. gemeenten en provincie.  
Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59