Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

Samenwerking met het Rijk en met de Utrechtse regio’s (en mengvormen daarvan) is van groot belang bij het behalen van onze provinciale doelen. Uitgangspunt is dat de verantwoordelijkheid conform Omgevingswet steeds zo laag mogelijk wordt gelegd. 

Met de NOVI geeft het Rijk een langetermijnvisie op de fysieke leefomgeving in Nederland. De NOVI is zelfbindend voor het Rijk en kent formeel geen doorwerking naar provinciaal en gemeentelijk niveau. Dat terwijl de opgaven in ons land vragen om een breed gedragen inzet en samenwerking als één overheid.  
Na de vaststelling van de NOVI hebben het ministerie van BZK (namens het Rijk), het IPO, de VNG en de UvW met elkaar Samenwerkingsafspraken over de NOVI gemaakt. Hiermee onderschrijven de verschillende overheden de ambities en principes uit de NOVI. En hebben zij afgesproken om de NOVI als één overheid uit te voeren. 
In de NOVI-Omgevingsagenda landsdeel Noordwest, het NOVI-gebied Groene Hart en de gezamenlijke Rijk-regioprogramma’s worden de nationale doelen uit de NOVI, de provinciale doelen uit de Omgevingsvisie provincie Utrecht en lokale doelen uit gemeentelijke omgevingsvisies op elkaar aangesloten.  

MIRT en programma U Ned  
Rijk en regio (provincie en U16-gemeenten) werken in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Transport en Ruimte (MIRT) samen in het programma U Ned. Hierbij werken ze aan maatregelen voor de regio Utrecht op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid en leefbaarheid in samenhang. Een van de programmaonderdelen betreft het MIRT-onderzoek U Ned. Dit MIRT-onderzoek brengt in beeld wat de opgaven van de regio Utrecht voor de lange termijn zijn op het gebied van verstedelijking (wonen en werken), bereikbaarheid en leefbaarheid (groen en energie). Rijk en regionale partijen hebben het Ontwikkelperspectief Utrecht Nabij in het BO MIRT op 25 november 2020 vastgesteld.  
In 2021 werkten we samen met partners verder aan maatregelen om de groeiopgave op een gezonde wijze te faciliteren. In het programma U Ned doen we dat met verschillende programmalijnen. Zie hiervoor ook programma 5.8.2. 
In 2021 is het ontwikkelperspectief Utrecht Nabij verder uitgewerkt in de programmalijn gebiedsonderzoeken. We hebben samen met het rijk gekozen om nieuwe woningen en banen te concentreren in het stedelijk kerngebied en rond grotere regionale OV-knooppunten. Dit hebben we ook vastgelegd in de in maart 2021 vastgestelde Omgevingsvisie Provincie Utrecht. Belangrijk is om te vermelden dat dit betrekking heeft op de periode na 2030. In een U-vormige gebied rond de Utrechtse binnenstad, liggen veel kansen voor verdichtingen. Dit gebied is in Utrecht Nabij aangeduid als de Grote U. Om deze kansen te onderzoeken zijn in 2021 drie gebiedsonderzoeken gestart: (1) Lunetten/Koningsweg-USP, (2) de A12-zone, en (3) Leidsche Rijn/Zuilen. Het doel van de gebiedsonderzoeken is om de ruimtelijke en economische ontwikkeling van de Grote U nader uit te werken. Dit vindt plaats in samenhang met o.a. de programmalijn mobiliteitsstrategie, waar een mobiliteitsstrategie voor de regio voor 2030 wordt uitgewerkt. 

Ontwikkelbeeld 2030-2040 regio Amersfoort  
In 2021 hebben we samen met de regio Amersfoort en betrokken gemeenten en waterschappen aan het gezamenlijke Ontwikkelbeeld voor de periode 2030-2040 gewerkt. Hierin zijn keuzes vastgelegd voor de toekomstige ontwikkeling van de regio, op het gebied van verstedelijking (wonen en werken), bereikbaarheid en leefbaarheid (groen en energie). Net als andere betrokken bestuurlijke partners hebben PS op 17 november 2021 het Ontwikkelbeeld 2030-2040 Regio Amersfoort Centraal! vastgesteld als basis voor verdere samenwerking met de partners. In het BO Verstedelijking Noordwest van 24 november 2021 is afgesproken dat Rijk en regionale partijen Ontwikkelbeeld 2030-2040 Regio Amersfoort Centraal! en Ontwikkelperspectief Utrecht Nabij als één regionale verstedelijkingsstrategie zien.
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/regio-amersfoort-zet-stevig-antwoord-neer-op-de-opgaven-van-de-toekomst

Verstedelijkingsconcept Arnhem-Nijmegen Foodvalley  
Het Rijk, de provincies Gelderland en Utrecht en de regio’s Foodvalley en Arnhem-Nijmegen werken samen aan een regionale verstedelijkingsstrategie. Deze verstedelijkingsstrategie Arnhem-Nijmegen-Foodvalley toont en beschrijft waar in de toekomst de extra woon- en werklocaties komen. Dit is gekoppeld aan maatregelen op het gebied van bereikbaarheid en leefbaarheid (groen, energie).  
PS hebben op 17 november 2021 het Verstedelijkingsconcept Arnhem-Nijmegen-Foodvalley vastgesteld. Dit betreft het eerste gedeelte van de verstedelijkingsstrategie waarin de ambitie en de ruimtelijke ontwerpprincipes zijn vastgelegd. Het tweede gedeelte van de verstedelijkingsstrategie met daarin de gebiedsuitwerkingen en de samenwerkingsprincipes wordt in 2022 opgesteld en ter vaststelling aan PS aangeboden. 

NOVI-gebied het Groene Hart  
Het Groene Hart staat voor grote en complexe opgaven, zoals de vermindering van bodemdaling en broeikasuitstoot, de transitie van de landbouw, de energietransitie en de druk op de open ruimte. De Groene Hart provincies werken samen aan een meer gelijkgericht beleid, in afstemming met de ambities van alle spelers in dit gebied. Er liggen kansen voor waterberging, energie-opwek, natuurontwikkeling, recreatievoorzieningen en nieuwe vormen van landbouw. En dat allemaal in nieuwe combinaties met meervoudig gebruik van de ruimte. Het Rijk heeft het Groene Hart in de definitieve NOVI aangewezen als NOVI-gebied.  
In 2021 is gewerkt aan het voorbereiden van een bestuursovereenkomst tussen deelnemende partijen voor het NOVI-gebied Groene Hart, en is de samenwerkingsstructuur in de steigers gezet. Dit moet leiden tot een breed gedragen uitvoeringsagenda.

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

Een door Rijk en provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland vastgestelde NOVI-Omgevingsagenda landsdeel Noordwest

In het BO Leefomgeving Noordwest van 21 april 2021 hebben Rijk, provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland afgesproken dat zij de Omgevingsagenda Noordwest-Nederland verder uitwerken. Deze gaan ze in het voorjaar van 2022 aan het BO Leefomgeving Noordwest ter instemming voor leggen.

M.b.t. NOVI-gebied Groene Hart: nadere (kaart)analyse en governance advies, (voorjaar 2021); verrijking, verhoging betrokkenheid (zomer 2021); opstellen toekomstbeeld en agenda (najaar 2021)

In 2021 is gewerkt aan het voorbereiden van een gezamenlijke, integrale aanpak voor het NOVI-gebied Groene Hart door de schaalniveaus heen. Daarnaast is in 2021 een bestuursovereenkomst NOVI-gebied Groene Hart opgesteld, deze wordt begin 2022 ter ondertekening aangeboden. 

Een door Rijk en regio (provincie en U16-gemeenten) vastgestelde regionale verstedelijkingsstrategie regio Utrecht (MIRT-onderzoek U Ned)

Rijk en regionale partijen hebben het Ontwikkelperspectief Utrecht Nabij in het BO MIRT op 25 november 2020 vastgesteld. 

Een door regio Amersfoort en provincie Utrecht vastgesteld Ontwikkelbeeld 2030-2040 voor de regio Amersfoort

PS hebben op 17 november 2021 het Ontwikkelbeeld 2030-2040 Regio Amersfoort Centraal! vastgesteld als basis voor verdere samenwerking met de partners. 

Een door Rijk, provincies Gelderland & Utrecht en regio’s Arnhem-Nijmegen & Foodvalley vastgestelde regionale verstedelijkingsstrategie voor Arnhem-Nijmegen-Foodvalley.

PS hebben op 17 november 2021 het Verstedelijkingsconcept Arnhem-Nijmegen-Foodvalley vastgesteld. Dit is het eerste deel van de verstedelijkingsstrategie. 

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59