Hart van de Heuvelrug is een unieke integrale gebiedsontwikkeling in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De projecten variëren van nieuwe natuur tot woningbouw, van ecoducten tot duurzame bedrijventerreinen. Nieuwe en verbonden natuur als uitgangspunt voor duurzame ontwikkeling van wonen, werken, zorg en recreatie. Het programma richt zich op het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en belevingswaarde van de Utrechtse Heuvelrug.
We willen de versnippering van de natuur in de gemeenten Zeist en Soest stoppen. Daarvoor werken we samen met de gemeenten Zeist en Soest en het Utrechts Landschap. Dat doen we met het programma Hart van de Heuvelrug. Op 5 juni 2015 hebben we met de gemeenten Soest en Zeist ingestemd met de samenwerkingsovereenkomsten Hart van de Heuvelrug en Vliegbasis Soesterberg. Daarin hebben we afspraken gemaakt over de samenwerking in de projecten die worden uitgevoerd. Projecten met investeringen in de ontwikkeling van natuur, worden mogelijk gemaakt door het inzetten van de opbrengsten vanuit gronduitgifte voor wonen en werken. Veel natuurprojecten zijn al uitgevoerd en de ontwikkeling van het bedrijventerrein Richelleweg hebben we in 2021 afgerond. De komende jaren leggen we de nadruk op de uitvoering van de woningbouwprojecten.
Ook de gemeenten Zeist en Soest hebben ontwikkelprojecten onder hun regie, die binnen het programma vallen. De gemeente Zeist is projecttrekker van de Willem Arntzhoeve en Huis ter Heide West. De gemeente Soest van Groene Hoogte en Oude Tempel. De provincie is financieel eindverantwoordelijk voor al deze projecten. Dit hebben we in 2015 vastgelegd in de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) Hart van de Heuvelrug. In deze jaarrekening laten we alleen de provinciale projecten zien. In de tussenrapportage Hart van de Heuvelrug (oktober 2021) en mastergrex Hart van de Heuvelrug en grondexploitatie Vliegbasis Soesterberg (maart 2022) lichten we ook de gemeentelijke projecten toe. Dat doen we zowel inhoudelijk als financieel.
In 2021 hebben we meerdere resultaten behaald in de provinciale projecten. Dit zijn de resultaten:
- De onderhandelingen over de aankoop en doorlevering van Kamp van Zeist lopen, maar kosten veel tijd. We onderhandelen met Defensie/ Rijksvastgoedbedrijf over de aankoop van het terrein Kamp van Zeist. Wisseling van bewindslieden bij het rijk en een lange kabinetsformatie maakten het lastig om met de juiste bestuurders af te stemmen. De onderhandelingen richten zich voornamelijk op de meerwaardeclausule en de verdeling van de (meer)kosten van de mogelijke restrisico’s. Met Het Utrechts Landschap onderhandelen we over de doorlevering van het terrein voor toekomstig beheer. De gesprekken over de financiële bijdrage van Altrecht (ontwikkeling Willem Arntzhoeve) lopen ook.
- De kavels op het bedrijventerrein Richelleweg hebben we in 2021 allemaal verkocht. De gemeente Soest en het Rijk nemen de openbare gronden van de provincie over en daarna sluiten we het project af.
- De gebiedsvisie voor Sortie 16 is begin 2021 vastgesteld door de gemeenteraad van Zeist. Ze dient als basis voor het bestemmingsplan. De provincie is in Sortie 16 initiatiefnemer en wij zijn daardoor verantwoordelijk voor de op te stellen producten. Het voorontwerp bestemmingsplan heeft ter visie gelegen. De reacties van belanghebbenden op dit plan hebben we zoveel mogelijk verwerkt in het ontwerp bestemmingsplan. Dit hebben we ingediend bij de gemeente Zeist ter vaststelling. Daarnaast hebben we een activiteitenplan opgesteld voor de ontheffing Wet Natuurbescherming. Dit hebben we voorgelegd aan het bevoegd gezag van de Provincie. Zij beoordelen de aanvraag.
- Het Harlanterrein in de gemeente Zeist is een natuurgebied geworden. We zijn in overleg met Het Utrechts Landschap over de verkoopovereenkomst. De afronding hiervan laat op zich wachten vanwege discussies over kwalitatieve verplichtingen in de verkoopovereenkomst en beperkte interne capaciteit. Hierdoor liggen de prioriteiten elders.
- Voor de aanleg van de ecologische corridor Camp New Amsterdam hebben we een conceptplan van aanpak opgesteld. Dit is een onderdeel van de uitvoeringsovereenkomst met Defensie en RVB. Samen met deze partijen werken we dit verder uit.
- Voor de woonwijk Vliegbasis Soesterberg hebben we in 2021 de condities ter voorbereiding op de uitvoering uitgewerkt. De ontheffing Wet natuurbescherming is verleend. Hiertegen is bezwaar gemaakt bij de provinciale AWB commissie. Het bezwaar is afgewezen waarna er beroep is ingesteld tegen deze beslissing. We zijn in afwachting van een zitting bij de rechtbank. Tevens hebben we 3 wijzigingsplannen voorbereid die de ‘geluidscontour’ van het bestaande bedrijventerrein Soesterberg Noord moeten wegnemen. Hiermee ontstaat ook in het laatste deel van de woonwijk een directe bouwtitel. Na het vrijmaken van het bosdeel van niet gesprongen explosieven hebben we een kleine sanering uitgevoerd. Tevens hebben we een stuk proefbestrating aangelegd nabij de verkeerstoren. Met Defensie / RVB maken we afspraken over een secundaire oostelijke ontsluiting, zoals in 2009 in de aankoopovereenkomst van de vliegbasis is afgesproken. Deze zal ook als secundaire ontsluiting gaan fungeren voor de nieuwe vestiging van De Nederlandse Bank die eind 2022 wordt opgeleverd.
- In de sanering van de PFOS-verontreiniging hebben we verder onderzoek laten doen naar de verontreiniging in de bodem en het grondwater. In 2022 verwachten we hier de resultaten van. Met het Rijk onderhandelen we om afspraken te maken over het kostenverhaal van de benodigde sanering.
- Voor de kavels Westflank hebben we een herziening van het bestemmingsplan opgesteld. Het voorontwerp bestemmingsplan hebben we ingediend bij de gemeente Zeist. De gemeente zal na ambtelijke goedkeuring het plan ter visie leggen. Na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan zullen we de kavels verkopen. Verwachting hiervan is op zijn vroegst in 2023, afhankelijk van eventuele ingediende bezwaren.
- Wijze van organisatie in de uitvoering woonwijk vliegbasis en Sortie 16: Provinciale Staten hebben in november 2021 een besluit genomen over de verkoopstrategie (verkoop van de gronden van de woonwijk vliegbasis in delen en de grond van Sortie 16 in zijn geheel). Daarnaast hebben de provinciale staten randvoorwaarden meegegeven voor de uitvoeringsorganisatie. In 2022 werken we de varianten uit hoe we de uitvoering van de ontwikkelprojecten kunnen realiseren.
In hoofdstuk 3 van deze jaarrekening hebben we in onderdeel 3.8.1 Hart van de Heuvelrug/Vliegbasis Soesterberg een gedetailleerde toelichting op het jaar 2021 opgenomen. Daarin vindt u ook een verantwoording over de mate waarin we in staat zijn geweest om de beoogde resultaten te realiseren.
Beoogd resultaat 2021 | Status | Toelichting | |
---|---|---|---|
Geen |