Programma 7. Cultuur en erfgoed

Beleidsdoelen

In 2021 heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam, de UNESCO-werelderfgoedstatus ontvangen. Samen gaan ze verder onder de naam ‘Hollandse Waterlinies. De Stelling van Amsterdam, ook deels gelegen in de provincie Utrecht, heeft al vanaf 1996 de UNESCO-status. De UNESCO-status is een soort Michelinster voor het erfgoed. Het is een belangrijke impuls voor de bescherming en het behoud van de NHW & SvA in een druk deel van Nederland. Het biedt economische en maatschappelijke kansen en mogelijkheden voor duurzame exploitatie van het erfgoed. Dit trekt meer bezoekers en vergroot de beleving, nu en voor toekomstige generaties. De UNESCO-status geeft naast kansen ook verplichtingen. Voor UNESCO is de minister het eerste aanspreekpunt als het gaat om beschermen en in stand houden van werelderfgoederen. Voor het Rijk is de siteholder van het werelderfgoed de eerstverantwoordelijke (aanspreekpunt) voor zaken die betrekking hebben op de werelderfgoedstatus. De siteholder voert de bestuurlijke regie over het hele werelderfgoed. De siteholder heeft een regisserende en faciliterende rol en is geen uitvoerder van ruimtelijke projecten. De vier provincies Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Utrecht nemen samen de siteholder verantwoordelijkheid op zich. Begin 2022 wordt het Gemeenschappelijke Orgaan opgericht en worden er afspraken gemaakt over het uitvoeren van de siteholdertaken en de samenwerking tussen de provincies.  

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

Zodra de Nieuwe Hollandse Waterlinie de Werelderfgoedstatus heeft, richten we conform de Wet gemeenschappelijke regelingen het gemeenschappelijk orgaan Hollandse Waterlinies op

Op 24 maart 2022 is de oprichtingsvergadering van het Gemeenschappelijke Orgaan (GO) Hollandse Waterlinies. 

Vormgeven aan de organisatorische samenwerking in het kader van de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van het het siteholderschap Hollandse Waterlinies

Samen met bedrijfsvoering wordt gewerkt aan het inrichten van het Gemeenschappelijk Orgaan met Utrecht als centrumprovincie. Afspraken worden vastgelegd in een nog op te stellen dienstverleningsovereenkomst. 

We hebben in een gebiedsanalyse de kernkwaliteiten van de Hollandse Waterlinies uitgewerkt: een samenhangend stelsel van forten, dijken, kanalen en inundatiekommen, een groen en overwegend rustig karakter en de bijbehorende openheid, deze kaders zijn vastgesteld door GS.

In 2021 vastgesteld door GS Utrecht. 

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59