Programma 7. Cultuur en erfgoed

Beleidsdoelen

Wij willen cultuurhistorische waarden en creatieve verbeeldingskracht inzetten als dragers en aanjagers van omgevingskwaliteit. Gezien de verwachte stedelijke groei, de energietransitie en klimaatadaptatie is dat geen geringe opgave. De druk op de beschikbare ruimte neemt immers enorm toe. Cultuurhistorische waarden vormen een belangrijke inspiratiebron bij gebiedsontwikkeling en zorgen ervoor dat mensen zich thuis voelen in Utrecht.  Gemeenten en ontwikkelaars staan voor grote uitdagingen om dit te realiseren. Daar willen we hen graag bij helpen.  

De belangrijkste resultaten zijn hieronder vermeld. Verder is er in het kader van het provinciaal bosbeleid ook een onderzoek gestart naar cultuurhistorisch waardevolle bossen. En in het kader van het thema historische wegen zijn projecten gestart gericht op place-making van de Wegh der Weegen in Soesterberg en op het ontwerp van de Route Imperiale Snelfietsroute Utrecht-IJsselstein. Voor de gemeente Vijfheerenlanden hebben we opdracht gegeven de 19e-eeuwse kadastrale kaart te digitaliseren, zoals eerder voor de andere gemeenten. Deze informatie zal worden toegevoegd aan de cultuurhistorische atlas provincie Utrecht (CHAT). 

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

CHAT (cultuurhistorische atlas provincie Utrecht): verbeterde gebruiksvriendelijk-heid en aangevuld met boerderijlinten en historisch kaartmateriaal.

De gebruiksvriendelijkheid is verbeterd door kaartlagen te groeperen en door verbetering van de data: 

  • Alle objecten (circa 27.000) hebben nu een naam; 
  • Kwaliteitsslag op de data van de Oude Hollandse Waterlinie en de archeologische gegevens; 
  • Actualisering begrenzingen van de provinciale beleidszones;  
  • Controle op de correcte begrenzingen van rijksmonumenten. 

 Toegevoegd zijn: 

  • Informatie over de boerderijlinten;  
  • De cultuurhistorische waardenkaarten van Montfoort, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Renswoude en Veenendaal; 
  • Relevante kaarten van de RCE. 

Minstens 2 cultuurhistorische onderzoeken ten behoeve van programma’s klimaatadaptatie (o.a. versterking Lekdijk) en energietransitie

Er is een onderzoek uitgevoerd naar restauratie en omgevingsverbetering De Heul bij Lopik in het kader van de versterking van de Lekdijk. 

Minstens 2 cultuurhistorische onder-zoeken in het kader van gemeentelijk omgevingsbeleid mogelijk gemaakt.

Er zijn vier cultuurhistorische onderzoeken mogelijk gemaakt:  

  • Grafheuvelonderzoek gemeente Utrechtse Heuvelrug 
  • Actualisatie archeologische beleidskaart gemeente Oudewater 
  • Actualisatie archeologische beleidskaart gemeente Vijfheerenlanden 
  • Veldwerk Erfgoed Gezocht uitgevoerd op Utrechtse Heuvelrug 

Erfgoed Deal: deelname aan het interprovinciaal project Klimaatadaptatie op historische buitenplaatsen in samen-werking met stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL).

Het interprovinciaal project Klimaatadaptatie op historische buitenplaatsen in samenwerking met sKBL, waarvoor rijksmiddelen binnen zijn gehaald, is volgens planning gestart, met onze deelname en cofinanciering.

Minstens 2 projecten in het kader van het Ontwikkelprogramma cultuur en leefomgeving in uitvoering.

Er is in het kader van het Ontwikkelprogramma cultuur en leefomgeving een bijdrage geleverd aan drie projecten: Fluid Future, Circulaire Biënnale en Mondriaan-panorama Amersfoort. 

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59