Programma 7. Cultuur en erfgoed

Beleidsdoelen

Om gelijke tred te houden met de verwachte bevolkingsgroei, moeten we de regionale provinciale culturele infrastructuur op orde houden en versterken. Dit doen we samen met gemeenten en de culturele sector. Bijvoorbeeld door meer mensen actief deel te laten nemen aan kunst en cultuur, professionele (jonge talentvolle) makers nog beter te faciliteren, museale beeldende kunst te laten zien in de regio en te investeren in de deskundigheid van gemeenten en de cultuur- en erfgoedsector. Al die ambities stonden in 2021 onder druk door corona.  

Zoals onder beleidsdoel 7.1 is aangegeven is in 2020 het Steunpakket voor de cultuur en erfgoedsector in Utrecht vastgesteld. Hier is ook in 2021 weer veel inzet voor verricht. Inmiddels zijn in totaal (eerste tranche in 2020, tweede tranche in 2021) met het Steunpakket zo’n 200 instellingen geholpen. Van de beschikbare 6 miljoen is inmiddels zo’n 5,2 miljoen besteed aan steun. Dit gebeurde met een tiental regelingen en aanvullende maatregelen. Bij beide tranches is van tevoren met gemeenten, rijk en fondsen zorgvuldig afgestemd over de te verlenen steun om overlap en hiaten te voorkomen. De steun die door ons is verleend, past bij de rol en verantwoordelijkheden van de provincie in de keten. Er is ingezet op bovenlokale steun, op steun voor de gehele regio, op eigen partnerinstellingen en op steun aansluitend bij het reguliere beleid. Dit jaar lag een aanvullend accent op het helpen van (jonge) talentvolle makers en het bieden van financiële ruimte aan instellingen om (risicovol) te kunnen blijven programmeren. https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/cultuur-en-erfgoedsector-kan-opnieuw-beroep-doen-op-steunmaatregelen

We concluderen dat de culturele infrastructuur op hoofdlijnen nog steeds overeind staat. Dat is gelukt door grote flexibiliteit en creativiteit van de sector en door steun van overheden, waaronder de provincie, fondsen en derden. 
Toch zijn er flinke zorgen voor de komende periode. Er is sprake van een grote publieksterugval, werknemers - en dan met name ZZP’ers - verlaten de sector en de voortdurende veranderende maatregelen putten de sector uit en zorgen voor een grillig seizoen. Daarnaast is het onduidelijk op welke steun de sector in de toekomst nog kan rekenen in de herstelfase. Hierdoor zien we een sector die weliswaar nog overeind staat, maar die is uitgehold en die ‘geen vet op de botten’ meer heeft, hetgeen het opvangen van mogelijke nieuwe ‘golven’ en herstel moeilijker zal maken.  
Rob van Muilekom en Tom van der Poel over het steunpakket voor de cultuur- en erfgoedsector - YouTube

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

Cultuurparticipatie

Realisatie onderzoek naar samenwerkingsverbanden tussen culturele instellingen en de welzijnssector. Aan de hand van de uitkomsten bepalen we het vervolg

Onderzoek is afgerond. Naar aanleiding van het onderzoek is nog verder verdieping gezocht door gesprekken met provincies, gemeenten en landelijke instellingen zoals het LKCA. Op basis hiervan zijn de vervolgstappen bepaald die in 2022 worden uitgevoerd.

Mede uitvoering geven aan het ‘Jeugdfonds Sport & Cultuur’.

We hebben het Jeugdfonds financieel ondersteund Het fonds maakt het mogelijk dat kinderen uit gezinnen met weinig geld toch actief aan cultuur kunnen doen. Onze middelen zijn ingezet voor een coördinator, die samen met de 17 aangesloten gemeenten en veel lokale intermediairs ervoor heeft gezorgd dat er ongeveer 800 kinderen actief aan cultuur hebben kunnen deelnemen. Dit aantal is wat lager dan eerder door corona. 

Talentontwikkeling:

Ondersteuning van minimaal 2 samenwerkingsverbanden tussen professionele makers

Op het gebied van dans/theater en beeldcultuur (film/animatie) zijn samenwerkingsverbanden ondersteund.  

Onderzoek dat ons inzicht geeft in de gewenste regionale samenwerkingsstrategie op het gebied van talentontwikkeling van jongeren is afgerond.

Dit onderzoek is gerealiseerd en gecommuniceerd met de relevante partners. We gaan in 2022 vormgeven aan deze regionale strategie. 

Regionale samenwerking museale beeldende kunst:

Minimaal 1 regionaal samenwerkings-verband tussen musea in de regio en erfgoedlocaties is gerealiseerd.  

Het samenwerkingsverband tussen een groot museum en erfgoedlocatie in de vorm van een regionaal museum is in voorbereiding, maar door Corona is de betreffende tentoonstelling verplaatst naar 2022. 

Deskundigheidsbevordering:

We organiseren 2 bijeenkomsten met gemeenten ten behoeve van kennisdeling.

Zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau zijn 6 bijeenkomsten georganiseerd om de samenwerking te verbeteren tussen en met gemeenten ten behoeve van kennisdeling. In deze bijeenkomsten zijn gezamenlijke vraagstukken besproken zoals op het gebied van coronasteun, de transitie van de maatschappelijke bibliotheek en cultuurparticipatie. Ook wordt eens in de twee maanden een nieuwsbrief naar de gemeenten gestuurd met actueel nieuws op het gebied van cultuur en erfgoed. Deze bijeenkomsten zijn namens de Culturele Stedelijke Regio Utrecht georganiseerd. 

Uitkomsten van de evaluatie zijn vertaald naar nieuw beleid op het gebied van deskundigheidsbevordering. We sluiten aan op de vragen van het werkveld

Uit de evaluatie is gebleken dat maatwerk nodig is. Oude instrumenten zoals ‘Advies op Maat’ en ‘Business Model Canvas’ zijn afgerond. Deskundigheidsbevordering is randvoorwaardelijk aan het reguliere beleid. En geeft ondersteuning aan de versterking en herstel van de cultuur- en erfgoedsector, zoals dat ook landelijk gebeurt. Er zijn onder andere themabijeenkomsten georganiseerd, de cultuurmonitor is voortgezet, er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd en er loopt momenteel een pilot naar de mogelijkheid om het Erfgoed Expert Team in te zetten voor culturele instellingen.  

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59