Programma 7. Cultuur en erfgoed

Beleidsdoelen

Erfgoed maakt Utrecht mooier en verbindt en verleidt bewoners, bezoekers en bedrijven. Het schept mogelijkheden voor de recreatieve en toeristische beleving van onze provincie. Wij willen het waardevolle erfgoed van de provincie goed (laten) beheren én bekend maken. Archeologische vondsten bewaren we in en ontsluiten we vanuit het Provinciaal Archeologisch Depot. Het hoogtepunt van 2021 was de inschrijving van de Neder-Germaanse Limes (de grens van het Romeinse rijk) op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, samen met de inschrijving van Hollandse Waterlinies (zie 7.3). https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/unesco-werelderfgoedstatus-voor-limes-nederland

Kleine instellingen beheren veel Utrechts erfgoed. Zij zijn organisatorisch en financieel kwetsbaar, terwijl zij belangrijke taken vervullen. Hun collecties staan voor een veelzijdig scala aan verhalen, die mensen en gemeenschappen van verschillende culturele achtergronden, leeftijden en leefstijlen met elkaar verbinden. De noodzaak om op zoek te gaan naar manieren om nieuw en divers publiek te trekken, is duidelijk aanwezig. Met ons nieuwe, in 2021 vastgestelde museumbeleid gaan wij deze instellingen bijstaan om hun taken nog beter te vervullen.  https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/provincie-utrecht-wil-streek-en-kasteelmusea-versterken-en-toekomstbestendig-maken

Daarnaast zetten we ons in het bijzonder in voor het publieksbereik van militair erfgoed, varend erfgoed en immaterieel erfgoed. Op basis van de motie ‘Houd de wind in de zeilen’ hebben we de inzet op varend erfgoed geïntensiveerd en bereiden we nieuw beleid voor dat in 2022 zal worden voorgelegd aan Provinciale Staten.  

Beoogd resultaat 2021

Status

Toelichting

Voorbereiding verhuizing Provinciaal Archeologisch Depot

De gemeente Utrecht bouwt een nieuw depot, onder eigen regie in samenwerking met de beoogde toekomstige gebruikers, waaronder de provincie Utrecht met het provinciaal archeologisch depot. Wij draaien mee in dit project en lopen op schema ten aanzien van wat er op gegeven momenten van ons gevraagd wordt. Het project heeft enkele maanden vertraging opgelopen. Het gaat hierbij om het nader bepalen van voorwaardelijke aspecten rond de bouw van het depot. 

Het gezamenlijk beheer van het UNESCO Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes met de andere betrokken provincies is gewaarborgd in een centrumregeling op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr)

De centrumregeling voor het gezamenlijk beheer van het UNESCO Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes is opgesteld en in werking getreden in 2021. 

Neder-Germaanse Limes aangewezen als Werelderfgoed door UNESCO.

De Neder-Germaanse Limes is op 27 juli 2021 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst. 

Nieuw beleid voor streekmusea en kasteelmusea gereed en gestart, mede op basis van bestrijden gevolgen COVID-19 crisis.

Het beleidskader ‘Beter in verbinding’, Museumbeleid provincie Utrecht 2021-2025 is op 2 juni vastgesteld door Provinciale Staten. In september is een eerste netwerkbijeenkomst georganiseerd waarbij meer dan twintig musea aanwezig waren. Tijdens deze bijeenkomst is ook de nieuwe kwartiermaker voorgesteld, die het uitvoeringsplan voor het beleidskader heeft ontwikkeld. In het kader van het nieuwe museumbeleid is een opdracht verstrekt aan Stadsmuseum Woerden, voor een onderzoekstraject rondom nieuwe collectievoorwerpen van nieuwe erfgoedgemeenschappen. 

Minstens 15 projecten op het gebied van publieksbereik cultureel erfgoed uitgevoerd met steun van de provincie Utrecht en met bijzondere aandacht voor de Grebbelinie en de Oude Hollandse Waterlinie (voorbereiding herdenking Rampjaar 1672 in 2022)

Er zijn 23 projecten uitgevoerd met onze financiële steun, waaronder twee projecten op het gebied van varend erfgoed, één op het gebied van immaterieel erfgoed en één project ter vergroting van de zichtbaarheid van de Unie van Utrecht. 

Er zijn met de gebruikers en de eigenaar van Fort aan de Buursteeg meerjarige afspraken gemaakt over een financiële bijdrage om (de komende 4 jaar) te komen tot een duurzame exploitatie van het bezoekerscentrum. Daarbij is afgesproken dat het bezoekerscentrum een poortfunctie zal vormen voor de gehele linie. 

De stichting Oude Hollandse Waterlinie is ondersteund bij de voorbereiding van het jubileumjaar 2022 (350 jaar Oude Hollandse Waterlinie).  

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59