Programma 3. Bodem, water en milieu

Beleidsdoelen

Om de gezondheid van onze inwoners te bevorderen, streven we naar permanente verbetering van de luchtkwaliteit. We willen uiterlijk in 2030 voldoen aan de WHO-advieswaarden.  Nieuwe waarden worden momenteel besproken.
Luchtkwaliteit gaat over lokale, regionale en landelijke grenzen, daarom werken we samen met partners die hetzelfde doel nastreven. Regionaal werken we samen in de uitvoeringsagenda schone lucht en landelijk nemen we deel aan het schone lucht akkoord. Ook voeren we op Europees niveau lobby op dit onderwerp. 

https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/luchtkwaliteit-provincie-utrecht-opnieuw-verbeterd

https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/proef-nieuw-ventilatiesysteem-klaslokaal-geslaagd

 

Beoogd resultaat 2021

Status  

Toelichting

De herijkte uitvoeringsagenda schone lucht is vastgesteld met deels een vervolg van bestaande projecten, deels nieuwe activiteiten gericht op de doelstelling

De herijking van de  uitvoeringsagenda Gezonde lucht regio Utrecht heeft in 2021 plaatsgevonden in afstemming met de regio en zal naar verwachting met enige vertraging in het voorjaar van 2022 worden geagendeerd in GS voor vaststelling. 

Diverse acties van de huidige uitvoeringsagenda schone lucht zijn afgerond met resultaten die we kunnen delen of waarmee we verder kunnen werken. Voorbeelden: het project ‘samen meten met sensoren’, dat in 2021 een vervolg krijgt, een nieuwe samenwerking op dit thema met scholen we leveren in samenwerking met de partners van het Schone Lucht Akkoord (SLA) onderzoeksresultaten naar het onderwerp Schone Havens op, over mogelijkheden voor laad- en vul-infrastructuur voor schone brandstoffen en we werken mee aan een project voor walstroomvoorzieningen

In april heeft GS de rapportage luchtkwaliteit van provincie Utrecht vastgesteld. PS heeft deze rapportage ontvangen samen met een overzicht van de voortgang op de thema’s van de Regionale Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht.  
Op 17 maart 2021 hebben we een technische informatiesessie over particuliere houtstook voor PS-leden gehouden, waarbij de landelijke afspraken over houtstook en de lokale verantwoordelijkheden aan de orde zijn gekomen. 
Op 17 en 18 februari 2021 was regio Utrecht vertegenwoordigd in de “Clean Air Dialogue”. Tijdens dit tweedaagse evenement gingen gemeenten, provincies en Rijk met de Europese Commissie in gesprek over luchtkwaliteit, mede met het oog op de aanstaande wijziging van de EU richtlijn luchtkwaliteit (2022/2023). In december 2021 heeft provincie Utrecht gereageerd op de enquête van de Europese commissie ter voorbereiding van die wijziging. Op initiatief van provincie Utrecht hebben de provincies gezamenlijk een position paper voor het toekomstige Europese luchtkwaliteitsbeleid aan de Europese commissie gezonden. Overige voorbeelden:  

Burgerparticipatie  
De pilot “Meet Je Stad en luchtkwaliteit” heeft geleid tot een aantal samenwerkingsnetwerken binnen de provincie Utrecht in Utrecht, Amersfoort, Zeist en Bunnik. 
Globe project: Deelname van 2 naar 4 scholen in 2021. Verder uitrol over meerdere scholen is in voorbereiding voor 2022. 

Gevoelige bestemmingen voor luchtkwaliteit:  
-Schoolvent project: Op een middelbare school met een matige luchtkwaliteit in de omgeving is een innovatieve luchtbehandelingsinstallatie (Schoolvent) getest met positief resultaat.  
-Handreiking gevoelige bestemmingen voor gemeenten:  In 2021 hebben we een begin gemaakt met dit project. Door corona is het echter nog niet mogelijk geweest om de noodzakelijke bijeenkomsten met gemeenten te houden. 

Samenwerking in nationale SLA verband:
In 2021 is het nationale Schone Lucht Akkoord (SLA) verder op gang gekomen. De thema’s van het nationale SLA sluiten goed aan bij de thema’s van de regionale Uitvoeringsagenda Gezonde lucht. Wij zijn in alle thema’s als partner betrokken en levert de bestuurder die namens de provincies in de stuurgroep SLA zitting heeft.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 15:21:08 met de export van 05/24/2022 14:35:59